Hvordan kommer man over sin eks? 7 gode tips mod kærestesorger

Det kan føles som om du aldrig kan blive lykkelig igen eller finde en ny kæreste, når du kæmper for at komme dig over din eks. Bruddet kan være meget smertefuldt, og det kan tage lang tid at komme sig over tabet. Selv om en naturlig del af kærestesorg kan være at tage i byen med venner eller gemme sig under et tæppe og spise masser af is direkte fra boksen, er der flere ting, du kan gøre for at få det bedre på lang sigt. Her er vores bedste tips til hvordan man tackler kærestesorg og finder fodfæste i hverdagen igen efter et brud.

De bedste datingsider
Match
Match
Single.dk
Single.dk
Singles50
Singles50
AcademicSingles
AcademicSingles

1. Tag dig tid til at sørge

Hvor lang tid tager det at komme over kærestesorger? Det kan lyde selvmodsigende at sige, at du er nødt til at tage sig tid til at sørge. Hvis du fortsætter med at skubbe smerten fra dig, kan det tage længere tid, før du kommer dig over din eks. Sorg er en vigtig del af processen og er nødvendig for, at sorgen giver slip. Du bearbejder følelser ved at give dig selv lov til at sørge og mindes, men samtidig bør du ikke idealisere din eks eller gøre forholdet bedre, end det egentlig var.

Hvor længe kærestesorgen varer, afhænger af flere forskellige ting. Er du for eksempel bange for at være alene? Kom bruddet brat og pludseligt, eller lå bruddet i kortene i en lang periode? Oplever du bruddet som et forræderi? Havde du enormt stærke følelser for din ekskæreste? Alt dette kan bidrage til at forlænge din kærestesorg.

2. Hold kontakten på et minimum

For at komme videre efter et brud anbefales det, at du gør bruddet med din partner så kontant og konsekvent som muligt. Forsøg ikke at forblive venner med din eks, glem alt om at prøve at få din eks til at savne dig og hold kontakten på et minimum. Det er helt fint at undgå steder, hvor du kan møde ham eller hende, eller sågar venner i en periode – du er nødt til at være opmærksom på dig selv i stedet for at være høflig.

Processen bliver mere kompliceret, hvis I har børn sammen, men prøv at have klare regler for, hvordan I kan kontakte hinanden. Det vigtigste for børnene er, at I begge samarbejder for at sikre, at de har det så godt som muligt i en vanskelig periode, samt at I opretholder rutiner, der føles trygge for dem.

Hvis det er nødvendigt, kan I få hjælp af tredjeparter til kommunikation. Det vil ikke bare gøre det lettere for dig at komme over kærestesorgen, men I undgår at blive revet med af stærke følelser og store skænderier, der kan gøre bruddet vanskeligere for børnene.

3. Gør ikke parforholdet bedre, end det var

Efter endt parforhold kan mange begynde at idealisere eks’en, og alle problemerne der stod så lysende klart forsvinder som dug for solen. Du tror måske, at du aldrig nogensinde finder nogen, der er så god igen, og at du aldrig kan elske en anden så meget. Selv hvis du aldrig vil kunne genskabe, det du havde, kan du faktisk finde en person, der er bedre for dig.

Næste gang du begynder at romanisere din eks, så skriv en liste til dig selv med alle de ting, der irriterede dig ved personen og hvorfor parforholdet ikke fungerede. Prøv at have et realistisk syn på forholdet. Brug lejligheden til at tænke over, hvad du ønsker at prioritere i et fremtidigt forhold, og hvilke værdier der er vigtige for dig, så du kan finde en ny partner, der er et endnu bedre match.

4. Kom ud blandt venner

Mange, der har kærestesorg, vælger at isolere sig. Det kan være sundt at have tid alene til at sørge og bearbejde bruddet, men du har også gavn af at komme ud blandt venner, og genfinde glæden i de ting du plejede. Du kan endda opleve, at der er ting du savnede fra før du kom ind i parforholdet, som du nu kan nyde igen. Langvarig isolation og selvmedlidenhed gør det svært at komme sig over sin eks, mens det at komme ud og møde nogen, du har tillid til, og som du kan tale med kan lette humøret. Gode samtaler kan hjælpe dig med at se situationen i et helt nyt lys.

Du kan sagtens tage til en fest, tilmelde dig nye fritidsaktiviteter eller gå til spændende arrangementer. Ikke alene kan du møde nye mennesker og opdage, at der er masser af skønne mennesker derude, men lidt sjov kan også lindre dine kærestesorger og give dig en velkommen pause fra negative tanker.

5. Vær fysisk aktiv

Fysisk aktivitet kan hjælpe mod hjertesorger. Gå- og løbeture i naturen er sunde for både krop og sjæl, og du kommer ud af huset. Hvis du træner i et fitnesscenter eller går til en sportsgren, kan du også møde nye mennesker eller tilbringe mere tid sammen med venner, mens du træner. Hvis du føler, at det er for tidligt at gå i et offentligt fitnesscenter, kan du investere i træningsudstyr, så du kan træne hjemmefra.

Du udløser endorfiner, når du er aktiv. Endorfiner er din krops eget lykkestof, der kan reducere følelsen af afsavn efter din eks og gøre, at du føler dig bedre tilpas. Du vil også føle dig bedre tilpas og sundere, hvilket også har en positiv indvirkning på, hvordan du har det.

6. Et one night stand og rebound kan hjælpe

For nogle mennesker kan en ny flirt eller et one night stand være en god idé. Du kommer ud af huset, glemmer dårlige tanker i et stykke tid og får bevis for, at der er flere fisk i havet. Så længe du er åben og ærlig om det faktum, at du endnu ikke over din eks, og du ikke fører nogen bag lyset, kan det være godt for dig med lidt romantik og spænding.

Men du skal være ærlig over for dig selv, før du kaster dig selv ud i en rebound-bølge. Prøver du at flygte fra dine følelser? Er du i virkeligheden bare bange for at være alene? Vær nysgerrig efter dine svar og døm ikke dig selv – det vigtigste er, at du træffer gode valg, så du kan komme dig over din eks og få det bedre på lang sigt.

7. Overvej, om der er noget andet bag følelserne

Du kan opleve, at det ikke er rigtige kærestesorger, der ligger bag de stærke følelser, men snarere en frygt for at være alene. Man forveksler hurtigt ensomhed med kærestesorger. Måske opdager du, at du har idealiseret forholdet lige fra starten, simpelthen fordi du havde en drøm om, hvad forholdet skulle have været.

Klarhed over din egen situation vil gøre det lettere at komme sig over de negative følelser og tage skridtene til at få det bedre. Måske behøver du ikke at komme over din eks, og måske handler det i virkeligheden om at finde ud af, hvad du virkelig ønsker i et forhold, og hvordan du finder det rigtige match for dig?

Når du langsomt begynder at komme ud af kærestesorgen vil du mærke interessen for andre personer spire på ny, og det kan her være et godt tidspunkt at “tjekke markedet”. Du kan derfor uden større personlig investering downloade en datingapp og se hvilke singler der befinder sig i dit nærområde.