Derfor bør du kun bruge seriøse datingsider

Det er ikke altid så nemt at møde en person, som du ønsker at date, og mange tyr til online dating for at finde den rette. Det er vigtigt at vælge datingsider omhyggeligt, da nogle af dem er ren svindel. I denne artikel kommer vi ind på hvordan du vælger den rigtige datingside, og hvilke kendte svindelforsøg svindel du skal være opmærksom på.

De bedste datingsider
Match
Match
Single.dk
Single.dk
Singles50
Singles50
AcademicSingles
AcademicSingles

På DR.dk kunne vi for nylig følge dokumentarserien “Forført af en svindler” og datingsvindel (også kaldt for “romance scam”) er bestemt ikke ukendt herhjemme. Der har blandt andet været flere historier om datingsvindel i Berlingske og Se & Hør. Der tales også om et stort antal mørketal, og antallet af ofre kan faktisk være meget større.

Svindelen foregår typisk på useriøse datingsider og sociale medier, såsom Facebook og Instagram.

Men hvordan ved du, om du kan stole på din nye flamme? Det første, du skal gøre er at sikre, at du bruger en pålidelig og velrenommeret datingside, selv om forsøg på svindel kan forekomme overalt online.

Vælg seriøse datingsider

Der er flere seriøse datingsider på markedet, og vi anbefaler, at du gør et godt forarbejde og undersøger datingsiden grundigt, før du tilmelder dig. Du kan fx stille følgende spørgsmål:

Online dating bliver mere og mere udbredt blandt alle aldersgrupper, og du kan godt spørge venner og bekendte, om de har nogen anbefalinger til dig. Se også på anbefalinger online – finder du anmeldelser og omtaler af datingsiden? Hvis du finder artikler og rapporter om datingsiden, bør du bruge lidt tid på at læse dem.

Du bør også gennemgå vilkårene for anvendelse, før du tilmelder dig. Hvordan behandles dine personlige oplysninger og billeder? Har alle, der besøger din profil, adgang til dine personlige og muligvis følsomme oplysninger, eller kan du vælge, hvem der får lov til at se dine billeder eller ej? Hvordan gemmes dine oplysninger?

Vær forsigtig med, hvad du sender

Du kan blive udsat for svindel og humbug, selv på seriøse og kendte datingsider. Vi anbefaler derfor, at du tager et par enkle forholdsregler for at holde dig sikker.

Først og fremmest bør du tænke over, hvilke oplysninger du sender online. Mange brugere deler følsomme oplysninger på tværs af store netværk uden at overveje eventuelle konsekvenser.

Overvej følgende spørgsmål:

Husk, at andre brugere kan gemme billeder af dig, kopiere dine oplysninger og videregive oplysningerne til andre. Alt, som lægges online, kan forblive online for evigt, så du skal være sikker på, at du virkelig ønsker at dele oplysningerne, før du sender dem.

Undgå useriøse datingsider

Er din nyeste flamme ude efter dine penge eller dit hjerte? Desværre er der datingsider, som du bør undgå, og datingsvindel er et voksende problem. Der er mange svindlere online, og du bør derfor være på vagt, når du bruger online datingtjenester.

Hvis du tror, der er noget mærkeligt ved din seneste flirt, så kan du faktisk have ret – men hvordan før du øje på datingsvindel, før det er for sent? Her er nogle punkter, du bør holde øje med, men husk på, at der også er andre tegn. Følg din mavefornemmelse og hold dit hoved koldt i jagten på kærlighed:

Det er vigtigt, at du opsøger hjælp og rådgivning så hurtigt som muligt, hvis du har mistanke om, at du er offer for svindel. Svindlerne spiller ofte på det følelsesmæssige og kan overøse dig med komplimenter, men det sker også, at de spiller på grådighed. For eksempel kan de hævde, at de har de arvet en formue og har brug for hjælp til at få formuen ud af landet.

Tegn på, at en person, du kender, er blevet udsat for datingsvindel

Er du bekymret for en ven eller et familiemedlem, der pludselig ændrer adfærd? De kan være ofre for en datingsvindler. Typiske tegn er, at de ændrer adfærd, såsom at sidde op hele natten og chatte eller pludselig forlader væk fra middagsbordet for at besvare et telefonopkald. Et andet tegn på, at de er udsatte for datingsvindel kan være, at de pludselig har brug for en masse alenetid, men er de tilbageholdende med at fortælle for meget om deres nye flirt.

Svindlerne spiller på det følelsesmæssige hos de kvindelige ofre, mens mandlige ofre ofte bliver bedraget med grådighed. Det kan fx være, at den udkårne har en rig onkel i Afrika med adgang til guld. Ofre for svindel kan også ende med at blive straffet og dømt for at være pengemuldyr. Det sker ved, at de bidrager til hvidvaskning af penge ved at sende store summer ud af landet til svindlere.

Eksempelvis blev der i Norge i perioden 2017-18 afsagt 10 domme, hvor ofre for svindel blev dømt for hvidvask af penge. Politimyndighederne både i Norge og i Danmark har et tæt samarbejde med Europol og Interpol for at forhindre datingsvindel, samt at få dem, der allerede er ofre for svindel, til at forstå, at de er blevet bedraget, og at de skal stoppe med at sende penge.

Kort resumé: Derfor bør du kun bruge seriøse datingsider

Seriøse datingsider gør deres yderste for at luge ud i falske profiler, men hvis du ender på en useriøs datingside, er risikoen for svindel meget større. Ikke alene risikerer du at ende skuffet og med hjertesorger – du risikerer, at din bankkonto bliver tømt, og at dine oplysninger bliver spredt overalt på internettet. Følg derfor vores anbefalinger nøje, og hold hovedet koldt i jagten på din nye flamme.